Of ook wel de Aziatische spaghetti bolognese.. Comfort food, perfect voor de zondagavond. Dit pittige noedelgerecht is afkomstig uit de Chinese sichuan keuken en bestaat over het algemeen uit noedels, chili-olie, varkensgehakt en ingelegde groenten. Tja, voor dit gerecht kan een ritje langs de toko niet ontbreken..
De naam van dit gerecht is afkomstig van de straatverkopers die een paal dragen op hun nek met aan beide kanten pannen met alle ingrediënten en benodigdheden. Zo lopen de verkopers rond over straat tot ze gestopt worden door gasten om te gaan koken. Deze stokken worden dandans genoemd.
* Ya Cai is het ingelegde blad van de mosterd kool. Mosterd kool is vergelijkbaar met boerenkool, maar heeft een mosterdachtige smaak. Je koopt dit vaak vacuüm verpakt en al fijngesneden. Bij Zha Cai wordt juist de steel gebruikt in plaats van de bladeren en dit is meestal niet fijngesneden, maar in slierten ingelegd. Bij onze buurt toko was alleen Zha Cai verkrijgbaar die wij daarom zelf fijn hebben gesneden.
Ingrediënten:
Voor de saus:
Meng het gehakt met de sojasaus, de mirin, en de gember. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hier het gehaktmengsel in, samen met de fijngesneden Zha Cai/Ya Cai, tot het gehakt helemaal gaar en krokant is.
Kook de ramen noedels volgens de verpakking.
Maak ondertussen de saus. Meng hiervoor eerst de Chinese sesampasta met water in gelijke hoeveelheden, om de pasta te verdunnen. Chinese sesampasta heeft een hele andere smaak dan tahin, dus dit kan de smaak uiteindelijk erg beïnvloeden. Je kunt dit bij de meeste toko’s kopen. Meng hier vervolgens de rest van de ingrediënten door.
Verdeel de saus als eerste over twee kommen. Voeg hier vervolgens eerst de noedels aan toe en daarna het gehaktmengsel. Garneer met de pinda’s en de bosui. Naar wens kun je nog wat extra van die heerlijke crispy chili olie erbij serveren.. pas op, dit is verslavend!