Een echte take-away klassieker: Griekse pita’s. Wij vulden hem met typische Griekse ingrediënten zoals rode ui, feta kaas en tzatziki saus. Maar je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren. Tip: Griekse pita’s zijn moeilijk te krijgen. Je kunt ze dus zelf maken met dit recept óf een bezoekje brengen aan de Jumbo. Deze heeft namelijk als een van de weinige supermarkten wel Griekse pita’s in huis. Je kunt de pita's heel makkelijk invriezen in een diepvrieszakje en ze per stuk weer laten ontdooien.
Ingrediënten voor 8 pita’s (je kunt er 4 invriezen):
Ingrediënten voor de vulling (voor 4 pita's):
Los de gist met de honing op en 300 gram lauwwarm water. Voeg de bloem toe en daarna het zout en de olijfolie. Kneed tot een soepel deeg. Voeg indien nodig nog wat water toe. Smeer de bol deeg in met een beetje olijfolie en laat deze in een kom onder het plastic een half uur rijzen.
Verdeel het deeg in 8 ongeveer gelijke stukken en maak er bolletjes van. Zet een koekenpan op het vuur en vorm het eerste broodje. Doe hiervoor olie op je werkplek en aan je handen en druk het broodje voorzichtig uit met je vinger tot ongeveer de grootte van de pan. Leg de deegplak in de pan en bak deze aan beide zijdes in 2-3 minuten gaar. Houd de pitabroodjes warm onder een theedoek of warm deze later op door ze even kort in de pan op te warmen.
Bak de kippendij met de gyroskruiden op hoog vuur in een koekenpan met olie tot gaar en mooi bruin. Je kunt ook voor-gemarineerde kip gyros halen bij de kippenboer. Warm de pita kort op in een koekenpan en beleg deze dan met alle ingrediënten. Je kunt eventueel nog wat fijngesneden witte kool toevoegen voor extra textuur en frisheid.