Streetfood hoeft niet altijd ongezond te zijn. Wij laten dat graag zien met de gezonde(re) varianten, zodat jij ook doordeweeks kan genieten van leuke, originele recepten.
Ze noemen het pancakes, maar hebben meer weg van gevulde broodjes. Deze Chinese gevulde pannenkoekje...
Bekijken
Ze noemen het pancakes, maar hebben meer weg van gevulde broodjes. Deze Chinese gevulde pannenkoekjes komen oorspronkelijk uit Xi’an, zoals de naam al doet vermoeden. Overal op straat worden deze hartige gevulde pannenkoekjes verkocht met daarin varkensgehakt en Chinese kool. Om er een gezondere en voedzame maaltijd van te maken kozen wij dit keer voor volkoren meel, met als vulling kipgehakt en spitskool. Maar je kunt daar natuurlijk mee variëren.
Deze pannenkoekjes zijn zo lekker knapperig, doordat het deeg eerst met de vulling wordt opgerold en vervolgens plat wordt gedrukt. Zo krijg je veel verschillende laagjes in de pannenkoek. Je kunt ze dan frituren of in de pan bakken.
Nog eventjes van de laatste zonnestralen genieten die we dit jaar gaan zien? Geniet dan ook gelijk v...
Bekijken
Nog eventjes van de laatste zonnestralen genieten die we dit jaar gaan zien? Geniet dan ook gelijk volop met deze super zomerse en mega lekkere salade. Hij is fris, romig en vol van smaak en je kunt niet. stoppen. met. eten… In 1 woord: Heerlijk!
Tip! De salade is heerlijk voor naast een BBQ. Maar wil je hier een maaltijdsalade van maken in plaats van een side salad? Voeg dan wat gekookte couscous of quinoa toe.
Zin in een simpele, snelle en gezonde doordeweekse maaltijd? Maak dan eens deze pita’s met Gri...
Bekijken
Zin in een simpele, snelle en gezonde doordeweekse maaltijd? Maak dan eens deze pita’s met Griekse feta, Griekse kipballetjes en Griekse tzatziki. Alleen nog Griekse pitabroodjes in plaats van Turkse (deze Turkse pita’s moesten even op bij ons) en dan kun je ze bijna niet Griekser krijgen.
Je hebt dit gerecht binnen 20 minuten op tafel staan en het is zowel voedzaam als gezond. En nu noemen wij het wel gezond, maar daar geeft iedereen natuurlijk een andere betekenis aan. Voor ons is gezond een gebalanceerde voedzame maaltijd, met zo min mogelijk verzadigde vetten en juist veel vezels. Je zult dus vaak zien dat wij kiezen voor volkoren producten en veel groenten, maar een stukje vlees of vis of een beetje feta kan daar prima bij.
Deze gezellige summer rolls zien er niet alleen kleurrijk uit, maar zijn ook heerlijk lekker fris. D...
Bekijken
Deze gezellige summer rolls zien er niet alleen kleurrijk uit, maar zijn ook heerlijk lekker fris. De naam zegt het al, een heerlijk gerecht voor in de zomer. Daarnaast hoef je niet lang in de keuken te staan, wat ze zijn supersnel klaar!
* Rijstvellen zijn er in verschillende soorten, namelijk degene die je gebruikt voor springrolls (gefrituurd) en rijstvellen voor summer rolls welke je rauw eet. Ook degene voor de frituur kun je eventueel rauw eten bij een summer roll, deze zijn alleen wat dikker.
Zin in shoarma, maar wil je er ook een beetje op letten? Dan is deze shoarma bowl een mooi alternati...
Bekijken
Zin in shoarma, maar wil je er ook een beetje op letten? Dan is deze shoarma bowl een mooi alternatief! En ook nog eens lekker snel klaar. Wij gebruikten namelijk al gemarineerde shoarma kipreepjes. Geen gedoe met marineren en kip snijden. Gewoon zo de pan in.
Je kunt ook hummus van de versafdeling bij de supermarkt kopen natuurlijk. Maar vaak zit hier veel olie in, waardoor deze een stuk minder gezond zijn. En als je een keukenmachine hebt is het maken van hummus echt zo gedaan. Wij kiezen vaker voor witte bonen in plaats van kikkererwten voor de hummus, omdat deze van zichzelf een mooie zachte structuur hebben.
De zogenoemde “Baja style” taco’s komen oorspronkelijk uit Baja California in Mexi...
Bekijken
De zogenoemde “Baja style” taco’s komen oorspronkelijk uit Baja California in Mexico. Een maistortilla met gefrituurde witvis, koolsla en een saus op basis van mayonaise. Deze versie hebben wij iets gezonder proberen te maken door de vis te bakken in plaats van frituren, en met een heerlijke avocadocrème en gezonde(re) koolsla.
Tip! De tortilla die je gebruikt is van groot belang voor de kwaliteit van je tacos. Het beste is dan ook een echte maistortilla, zoals de maistortilla's van La Morena. Voor een mooie geroosterde tortilla leg je deze met een tang even kort op je gaspit, zonder pan.
Dit recept is voor 10 kleine taco's. Het is dus goed voor 3 grote eters of 4 kleine eters. Je kunt dit gerecht ook op de bbq maken. Dan grill je de tortilla's en de vis allebei op de barbecue. Weer eens wat anders dan saté en garnalenspiezen.
Dit is dus echt een supersnelle, vegetarische maaltijd die je het liefste elke dag wilt eten. En hij...
Bekijken
Dit is dus echt een supersnelle, vegetarische maaltijd die je het liefste elke dag wilt eten. En hij is niet eens ongezond! Wat een geluk. Je maakt zo’n pizza met een libanees platbrood als bodem en belegt hem met baba ganoush, paprika, spinazie en halloumi. Maak hem af met wat sumak en je geniet met volle teugen, geloof ons.
Tip! Hou je niet van baba ganoush, probeer de pizza dan eens met muhammara als smeersel. Iets minder romig, maar het past wel perfect bij de geroosterde paprika.
Een leuke, gezonde, en vegetarische twist op onze klassieke Nederlandse pannenkoeken. Wij maakten de...
Bekijken
Een leuke, gezonde, en vegetarische twist op onze klassieke Nederlandse pannenkoeken. Wij maakten deze met een basis pannenkoek recept en een zak spinazie die op moest. Dan krijg je dus deze knalgroene vitaminebom, die je heerlijk kunt vullen met waar jij zin in hebt. Wij vulden hem met champignons en feta. Omnomnom..
Tip! Wil je graag vlees bij je maaltijd? Deze hartige pannenkoeken smaken ook heerlijk met gebakken kipfilet.
Deze super lekkere salade is een leuk gerecht voor als je vrienden te eten krijgt en toch iets gezon...
Bekijken
Deze super lekkere salade is een leuk gerecht voor als je vrienden te eten krijgt en toch iets gezonds wilt maken. Zo kun je bijvoorbeeld alle ingrediënten los serveren, zodat iedereen zelf zijn salade kan samenstellen. Wat extra rode peper of laat je die juist liever staan?
Weetje! Wij gebruiken voor deze salade graag zilvervlies rijstnoedels in plaats van witte rijstnoedels. In zilvervliesrijst zitten extra vezels en witte rijst bevat een hogere glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en je snel weer een hongergevoel hebt.
Deze comfortabele kipshoarma kan gewoon voor een doordeweekse avond. Serveer het net als wij in een...
Bekijken
Deze comfortabele kipshoarma kan gewoon voor een doordeweekse avond. Serveer het net als wij in een kom, met sla, ingelegde wortellinten en deze heerlijke zachte witte bonen hummus met miso. De miso geeft mega veel smaak aan de hummus. Een perfecte combinatie met de zoetzure ingelegde wortellinten.
Een goede Ramen bowl begint bij de perfecte bouillon. Dit kan een vlees-, vis- of vegetarische bouil...
Bekijken
Een goede Ramen bowl begint bij de perfecte bouillon. Dit kan een vlees-, vis- of vegetarische bouillon zijn. Wij gebruikten Dashi, een Japanse bouillon poeder gemaakt van kombu (zeewier) en bonito vlokken (flinters van gedroogde tonijn). Wil je dit gerecht vega hebben, dan kun je de dashi vervangen door groentebouillon.
Jaja, helemaal vegan is deze fantastische shoarma. Op deze manier is het helemaal niet erg om minder...
Bekijken
Jaja, helemaal vegan is deze fantastische shoarma. Op deze manier is het helemaal niet erg om minder vlees te gaan eten. De Libanese flatbreads zijn perfect voor de vrijdagavond na de vrijmibo! Let wel op dat je de jackfruit alvast een dagje van te voren in de marinade zet, zodat de smaken goed intrekken.
Koreaanse comfort food in deze kom vol lekkere ingrediënten! Bibimbap vertaald letterlijk naar...
Bekijken
Koreaanse comfort food in deze kom vol lekkere ingrediënten! Bibimbap vertaald letterlijk naar gemixte rijst. En jij bepaald helemaal zelf wat je er verder in doet naast je rijst. Onze variant is met gemarineerde biefstuk reepjes, kimchi, broccoli, paksoi en wortel. De gochujang dressing mag echter niet ontbreken.
Tip! Je kunt alle groentes al een dag van tevoren klaarmaken en alleen even opwarmen in een wok wanneer je het gaat gebruiken. Handig voor als je visite krijgt! En wij gebruikte de kimchi van Ohnami, volgens traditioneel Koreaans familierecept
Heb jij even zin in een Healty-ish dish? Dat kan heel goed met deze noedelsalade met krokante...
Bekijken
Heb jij even zin in een Healty-ish dish? Dat kan heel goed met deze noedelsalade met krokante tempeh, volkoren noedels en een heerlijke pittige tahin dressing. De krokante tempeh geeft zoveel smaak en textuur aan het gerecht door de miso marinade. Dus wil je ook een keer een wat gezonder gerecht maken? Probeer dan dit recept eens.
Weetje! Tahin is een Arabische pasta van sesamzaadjes welke onmisbaar is in bijvoorbeeld hummus en baba ghanoush. Maar ook voor een veganistische dressing is dit een heel mooi product. Door de tahin te mengen met wat water, limoensap, knoflook en kruiden naar keuze, krijg je een heerlijke smeuïge dressing. Ook lekker bij falafel of shoarma.
Deze pitabroodjes met wortel-sesam falafel zijn onze nieuwe favoriet! En ja, je proeft echt het vers...
Bekijken
Deze pitabroodjes met wortel-sesam falafel zijn onze nieuwe favoriet! En ja, je proeft echt het verschil tussen zelfgemaakte pitabroodjes en die uit de winkel.. Dus mocht je een keer tijd hebben, maak dan je eigen pitabroodjes. Ook de wortel-sesam falafel is zelfgemaakt en zooo lekker! Bekijk het recept op onze website. Het is echt de moeite waard.
Zowel de pitabroodjes als de falafel kun je in grote hoeveelheid maken en dan deels invriezen. Wanneer je een keer weinig tijd hebt, dan hoef je beide alleen even in de oven op te warmen.
Jaja, deze crispy chicken taco’s mogen ook doordeweeks, want ze zijn Healty-ish! Met een volko...
Bekijken
Jaja, deze crispy chicken taco’s mogen ook doordeweeks, want ze zijn Healty-ish! Met een volkoren wrap, en krokante kipfilet uit de oven door de Santa Maria crispy chicken kruidenmix.
Tip! Doe de stukjes kip met wat olie en de kruidenmix in een ziplock bag en schud tot alle kip bedekt is met de kruiden. Scheelt weer een kom afwassen
Of wel, Thai Beef Salad Bowl. Een heerlijke frisse salade met malse entrecote reepjes, pinda's en ee...
Bekijken
Of wel, Thai Beef Salad Bowl. Een heerlijke frisse salade met malse entrecote reepjes, pinda's en een lekker frisse dressing. Zo maak je van je salade wel een feestje!
Je kunt er ook nog heerlijke noodles aan toevoegen, mocht je toch de koolhydraten missen.
Met het vlees kun je uiteraard ook varieren. Wij gebruiken voor deze salade graag entrecote of bavette. Maar wil je liever een ander stukje vlees, de keuze is geheel aan jou!
Een Vietnamese pizza is zo snel en makkelijk te maken! Je kunt er van alles op doen. Bijvoorbeeld to...
Bekijken
Een Vietnamese pizza is zo snel en makkelijk te maken! Je kunt er van alles op doen. Bijvoorbeeld tonijn, gehakt of pulled pork. Wij kozen voor pittige garnalen in gochujang saus. De rijstvellen worden normaal gebruikt voor springrolls en in water geweld zodat deze zacht worden. Maar door een rijstvel in de pan te bakken met ei wordt deze juist super krokant. Een pizza met weinig koolhydraten en een krokante dunne bodem!
Deze burrito's met kip zijn perfect voor een doordeweekse avond. Ze zijn makkelijk en snel te maken...
Bekijken
Deze burrito's met kip zijn perfect voor een doordeweekse avond. Ze zijn makkelijk en snel te maken en je kunt ze zelfs al vooraf maken in grote aantallen en invriezen. Laat ze ontdooien en bak ze aan beide kanten krokant in de pan of bak ze af in de oven.
De burrito's zijn ontstaan als een goede vullende maaltijd voor onderweg. En daar zijn deze dan ook perfect voor. Met volkoren wraps, bonen en kip zijn ze voedzaam en gezond. Voeg daar gesmolten kaas en jalapeno salsa aan toe en ze zijn ook nog eens mega lekker.
Wie is er nou niet gek op een Kapsalon? Weer zo’n typische guilty pleasure voor na het stappen...
Bekijken
Wie is er nou niet gek op een Kapsalon? Weer zo’n typische guilty pleasure voor na het stappen of gewoon thuisbezorgd op de vrijdagavond. Maar probeer ook eens deze variant met zoete aardappel en vegetarische stukjes van Quorn.
Je kunt de knoflooksaus natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Maar deze saus is zo makkelijk te maken en zoveel lekkerder! Daarnaast kun je hem zo gezond maken als je wilt. Vervang de mayo door meer Griekse yoghurt. Ook kun je natuurlijk zelf de kruiden naar wens toevoegen, bijvoorbeeld met oregano en munt in plaats van bieslook en peterselie. Of nog beter, gebruik verse kruiden als je die in huis hebt.
Seafood chowder.. Of beter gezegd, een soep van zoete aardappel en maïs met coquilles en garnalen. D...
BekijkenSeafood chowder.. Of beter gezegd, een soep van zoete aardappel en maïs met coquilles en garnalen. Door de zoete aardappel is de soep lekker romig en absoluut maaltijdvullend. In combinatie met miso en vissaus is de soep perfect in balans. Weetje! Een chowder is een dikke soep afkomstig uit Noord-Amerika, welke vaak gebonden wordt door crackers, bloem of aardappelen. Dit is nogal een breed begrip, en er zijn dan ook vele variaties mogelijk. Vaak wordt er ook nog eens room of melk gebruikt, om de soep nog voller te maken. Minder gezond, maar wel lekker!
Deze soba noodles salade is heerlijk voor een doordeweekse maaltijd. Hij is fris, gezond en tegelijk...
BekijkenDeze soba noodles salade is heerlijk voor een doordeweekse maaltijd. Hij is fris, gezond en tegelijkertijd super comforting. Er zit een pikante pindasaus op, maar als je niet van pittig houdt kun je prima iets minder sambal in de saus doen. Of natuurlijk juist wat meer als je een echte pittig-eter bent!
Deze muffins zijn heerlijk als ontbijt of als tussendoortje. Ze zitten bomvol gezonde ingrediënten z...
BekijkenDeze muffins zijn heerlijk als ontbijt of als tussendoortje. Ze zitten bomvol gezonde ingrediënten zodat je vol energie de dag kan starten. Tip! Vries ze in en haal er steeds de avond van tevoren 1 uit voor je ontbijt. Melasse is een stroopachtig product gemaakt van suikerriet en geeft de muffins een hele kruidige zoete smaak, zoals kruidkoek. Je kunt dit echter ook vervangen door maple syrup.
Een tostada is een gefrituurde tortilla die vaak wordt gebruikt om de rest van een gerecht op te ser...
Bekijken
Een tostada is een gefrituurde tortilla die vaak wordt gebruikt om de rest van een gerecht op te serveren. Wij maakten deze knapperige tortilla’s iets gezonder in de oven, met guacamole, tomaat en gegrilde kip. Door de tortilla in de oven te bakken in plaats van in de frituur zijn deze een stuk minder vet, maar niet perse minder krokant. Met de geraspte kaas erop krijg je een heerlijke krokante tostada.
Wil je eens wat anders proberen dan aardappel rösti? Wij maakten een variant zonder aardappel en ver...
BekijkenWil je eens wat anders proberen dan aardappel rösti? Wij maakten een variant zonder aardappel en vervingen deze met pastinaak. De Zwitserse klassieker in een nieuw jasje dus. Heerlijk met fris-pittige smaken zoals ui en mierikswortel. Wij hebben dit gecombineerd met Hollandse garnaaltjes, maar je kunt hem ook heel makkelijk vega houden of met een gedroogde ham eten.
Een burger van gebakken zalmfilet met een wasabi-avocado crème en ingelegde biet, op een volkoren pi...
BekijkenEen burger van gebakken zalmfilet met een wasabi-avocado crème en ingelegde biet, op een volkoren pita broodje. Niet teveel werk, wel veel smaak. Perfect voor doordeweeks dus. En met vis, dus goed voor de aanvoer van onverzadigde vetten (de goeie vetten dus).
De titel zegt het al: wij hebben een variant bedacht op de okonomiyaki met minder koolhydraten, mind...
Bekijken
De titel zegt het al: wij hebben een variant bedacht op de okonomiyaki met minder koolhydraten, minder suikers en minder vet. Een gezonde(re) okonomiyaki dus, dan ons originele recept.
Als je al bekend bent met ons originele recept (ook een recept met onze eigen twist op de authentieke versie) zul je zien dat die saus onder andere chilisaus en ketchup bevat. In deze variant gebruikten wij tomaten frito, een stuk gezonder maar echt waar: even lekker!
Deze heerlijke pannenkoekjes zijn perfect om je zondag mee te starten! Vooral tijdens de koude dagen...
BekijkenDeze heerlijke pannenkoekjes zijn perfect om je zondag mee te starten! Vooral tijdens de koude dagen doet de combinatie van kaneel met pompoen het heel goed. Ze zijn nog lekkerder in combinatie met de topping van vanillekwark en zelfgemaakte granola. Tip: Maak gelijk pompoenpuree van een hele pompoen. De rest kun je dan invriezen en later gebruiken voor bijvoorbeeld muffins, wafels, of zelfs pompoen lasagne. Dit recept is goed voor ongeveer 15 pannenkoekjes
Falafel is een vegetarisch gerecht, gemaakt van gestampte kikkererwten met heel veel kruiden en is v...
Bekijken
Falafel is een vegetarisch gerecht, gemaakt van gestampte kikkererwten met heel veel kruiden en is vooral bekend in het Midden-Oosten. Deze fastfood snack wordt veel gegeten in een pitabroodje, op Libanees platbrood of op Turks brood. Wij maakten een pizza van naanbrood met tzatziki, munt en komkommerlinten. Normaal gesproken worden de falafel balletjes gefrituurd, maar veel falafel kan ook in de oven bereid worden. Dat is een stuk minder ongezond.
Ramen is een Japanse noodle soep, welke je met veel verschillende toppings kunt eten. Deze variant i...
BekijkenRamen is een Japanse noodle soep, welke je met veel verschillende toppings kunt eten. Deze variant is gemaakt met gegrilde kippendij, shiitake en soba noodles (glutenvrije noodles van boekweitmeel). Weetje! De bouillon is de absolute smaakmaker van dit gerecht en wordt in de Japanse keuken vaak gemaakt van Dashi, een bouillonpoeder gemaakt van Kombu (een zeewier) en gedroogde tonijn.
Salad bowl: het comfort en gemak van eten uit een kom in plaats van een bord! Deze Vietnamese varian...
BekijkenSalad bowl: het comfort en gemak van eten uit een kom in plaats van een bord! Deze Vietnamese variant is met pittige burgertjes van kipgehakt, wortellinten, komkommer, mango en een limoen-chili dressing. Met een bowl kun je eindeloos variëren. Denk aan een sushi bowl, falafel bowl, of de Hawaiiaanse poke bowl. Deze laatste wordt naar traditie gemaakt met gemarineerde rauwe vis in blokjes gesneden en geserveerd met rijst en groenten.
Dit populaire broodje is een streetfood fenomeen uit Israël, waar het veel wordt gegeten als ontbijt...
BekijkenDit populaire broodje is een streetfood fenomeen uit Israël, waar het veel wordt gegeten als ontbijt. Een sandwich van pitabrood of flatbread met o.a. gegrilde aubergine, hummus, gekookt ei, sla en amba (pittige mango saus). Weetje! Sjabbat is de wekelijkse rustdag in het Jodendom. Omdat er dan niet gekookt mag worden, gebruikte men de restjes van de avond ervoor in een ontbijt sandwich, en zo ontstond de Sabich. De Amba is in een weckpot in de koelkast 2-3 weken te bewaren.
Zin in sushi, maar geen zin om die rollen te maken? Gooi alles bij elkaar in een kom! Avocado, zalm,...
BekijkenZin in sushi, maar geen zin om die rollen te maken? Gooi alles bij elkaar in een kom! Avocado, zalm, komkommer, wakame en ingelegde rode kool. Oja, en sushirijst ;) De furikake maakt het feest compleet Weetje! Furikake is een Japanse smaakmaker die veel wordt gebruikt als topping op een gerecht. Het heeft een lichtpittige en zoute smaak en bestaat uit bonito flakes (gedroogde en geschaafde tonijn), wasabi, zeewier, sesamzaad, zout en de Japanse smaakversterker ve-tsin.
De rode curry is het meest bekende streetfood gerecht van Thailand. De Thaise streetfood staat beken...
BekijkenDe rode curry is het meest bekende streetfood gerecht van Thailand. De Thaise streetfood staat bekend om de fantastische kleuren, geuren en vooral ook de intense smaken. Tip! Gebruik de rode curry pasta als basis voor een heerlijke soep, zoals wij hier deden. Deze variant is gemaakt met wortel, paprika en kokosmelk, geserveerd met naanbrood.
Springrolls zijn loempia’s van Vietnamese rijstvellen, welke je niet hoeft te bakken of frituren, ma...
BekijkenSpringrolls zijn loempia’s van Vietnamese rijstvellen, welke je niet hoeft te bakken of frituren, maar alleen even in water te wellen. Deze rijstvellen hebben wij gevuld met komkommer, wortel, avocado en garnalen met een lichte limoen, chili dressing. Voor de crunch gebruikten wij gezouten pinda’s. Weetje! De rijstvellen zijn perfect wanneer je gaat voor een gezonde streetfood optie. Ze zijn namelijk licht verteerbaar, laag in calorieën en glutenvrij. Als je dit recept glutenvrij wilt eten, let dan op dat je glutenvrije sojasaus gebruikt in de dressing. De meeste chilisaus is wel al glutenvrij, maar check ook dit even voor de zekerheid.
De perfecte herfstvariant van de Italiaanse klassieker met pompoen, paddenstoelen, salie en deze pra...
BekijkenDe perfecte herfstvariant van de Italiaanse klassieker met pompoen, paddenstoelen, salie en deze prachtige Magic Blue basilicum. Wij hebben voor deze variant een kant en klare courgette pizzabodem gebruikt. Tip: Zowel de blaadjes met een paarse onderkant, als de mooie paarse bloemetjes van de Magic Blue basilicum zijn eetbaar. Leuk voor op een pizza, maar ook salades geef je hiermee een indrukwekkende uitstraling. Je kunt deze pizza ook makkelijk vegetarisch maken door de pancetta te vervangen voor iets anders zout, zoals feta kaas.
De hamburger – het klassieke streetfood gerecht uit Amerika – maar dan net even anders. Vervang het...
BekijkenDe hamburger – het klassieke streetfood gerecht uit Amerika – maar dan net even anders. Vervang het vlees eens door vis zoals deze burger van fijn gemalen kabeljauw met sriracha mayonaise en wortel linten. Op een bruin of wit broodje? Tip: Voor het maken van visburgers kun je prima visfilets uit de diepvries kopen. Zorg wel dat je ze goed laat ontdooien en goed droog dept voor je ze mengt met de rest van je ingrediënten. Je kunt de burger los eten (hij is groot zat), maar het is ook lekker met groentefrietjes.