Crispy chicken cheese burger
Crispy chicken cheese burger

Wat een ultieme cheat eat is dit. Een heerlijke gefrituurde krokante kipburger met een lekkere pittige srirache mayonaise. Door de broodjes even te roosteren met knoflookboter, krijgen deze al veel smaak en een heerlijke textuur. 

Wij hebben op 1 burger ook nog een ei gebakken, maar dit staat niet in het recept. Wel erg lekker als je van een smeuïg ei op je burger houdt. 

2 personen 45 minuten

Ingrediƫnten

  • 2 luxe hamburger broodjes (ah)
  • 2 el kruidenboter op kamertemperatuur 
  • 2 kippendij filets 
  • 50 gram bloem
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel 
  • 50 gram panko 
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl chilipoeder 
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl knoflookpoeder 
  • 2 tl fijn zout
  • 2 tl gemalen peper
  • 100 gram geraspte cheddar 
  • 1 kropje romaine of little gem 
  • 1 vleestomaat 
  • 0,5 L zonnebloemolie 

Voor de saus: 

  • 4 el mayo
  • 1 tl sriracha
  • ½ tl mierikswortel pulp
  • 1 tl limoensap
  • Snufje knoflookpoeder 
  • Snufje uienpoeder 
  • Peper en zout 

01.

Voorbereiden

Zet 2 pannen op het vuur: een wok en een grote koekenpan. Vul de wok tot 2 cm hoogte met zonnebloemolie. Zet het vuur alvast laag aan. Het vuur onder de koekenpan laten we nog even uit.

02.

Bereid de krokante kip

Pak 3 diepe borden. In bord 1 gaat de bloem samen met 1 tl van alle specerijen en kruiden in het ingrediƫnten lijstje. In bord 2 gaat het ei. Deze klop je even los. In bord 3 gaan de paneermeel en panko samen met de andere tl van de kruiden en specerijen. Haal de dijfilets nu in deze volgorde goed door de borden. In elk bord moet de filet goed bedekt zijn voor je naar het volgende bord gaat. In het laatste bord kun je de filets even laten liggen. Zet het vuur van de wok iets hoger.

03.

Bak de broodjes

Nu gaan we de broodjes opensnijden en besmeren we de binnenkanten met kruidenboter. Zet het vuur onder de koekenpan op middelhoog vuur en leg de broodjes met de snijkant op de bodem van de pan. Hou de broodjes goed in de gaten. Als ze gaan roken zijn ze klaar. Verder kan je ze met rust laten. Zet de oven nu alvast aan op grill.

04.

Maak de saus

Je kunt ondertussen alvast de saus maken door alles hiervoor te mengen.

05.

Bak de kip

Test of de zonnebloemolie al warm is door een kruimel panko in de olie te gooien. Deze moet zachtjes gaan bruisen. Bruist het niet, wacht dan even doe de test nogmaals. Bruist het heel hard. Zet je vuur dan zachter, wacht even en doe de test nogmaals. Is de olie goed. Dan kun je de kip gaan frituren. Bak de filets 4 minuten, draai ze dan om en bak ze weer 4 minuten. Let op dat ze niet te donker worden. Doe de kip in een ovenschaaltje en bestrooi de filets met de kaas. Zet ze onder de grill.

06.

Beleg de broodjes

Snij ondertussen de tomaat in plakken en snij het kontje van het slakropje af. Haal de blaadjes sla los. Beleg de broodjes aan alle vier de snijkanten royaal met saus. Beleg de bodems nu met 2 slablaadjes per broodje en 3 plakjes tomaat per broodje. Haal de kip uit de oven en leg deze op de tomaat. Leg de bovenkant broodjes erop en smullen maar. (Vergeet de servetten niet)