Fish and Chips
Fish and Chips

De meest bekende streetfood uit Groot-Brittannië, maar ook in Nederland wordt de combinatie van gefrituurde vis en frites steeds populairder. Logisch, want hier kan toch niemand nee tegen zeggen!

Weetje! In Engeland wordt friet niet met mayonaise gegeten, maar serveren zij er puree van erwten een tartaarsaus bij. Dat doen wij in dit recept ook.

Soms wordt het zelfs geserveerd met een flinke hoeveelheid jus over de friet, ook wel Chips n Gravy genoemd

4 personen 45 minuten

Ingrediënten

  • 1 zak diepvries frites

 

Voor de mushy peas:

  • 10 blaadjes verse munt
  • 2 el ongezouten boter
  • 450 gram diepvries tuinerwten
  • ½ citroen

 

Voor de vis:

  • 2-3 liter zonnebloemolie om te frituren
  • 600 gram kabeljauw
  • 225 gram bloem
  • 285 ml koud bier
  • 1 zakje bakpoeder
  • peper en zout
  • 50 gram bloem

 

Voor de saus:

  • 1 ei 
  • ½ rode ui
  • 1 augurk
  • klein handje peterselie
  • 1 el kappertjes
  • 6 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • 2 el citroensap
  • zout en peper

01.

Het bierbeslag

Doe voor het bierbeslag de 225 gram bloem, de bakpoeder en ruim peper en zout in een kom en voeg langzaam het bier toe terwijl je roert met een garde. Schenk niet alle bier bij het beslag maar eerst 3/4. Roer dan goed alle klontjes eruit en voeg dan het laatste beetje bier toe. Verwarm alvast de olie in een grote pan of zet je frituurpan aan.

02.

Mushed peas

Zet een middelgrote kookpan op het vuur en smelt de helft van de boter hierin. Snijdt de munt fijn en voeg deze samen met de bevroren erwten toe aan de pan. Laat de erwten 10 minuten op laag vuur garen met de deksel op de pan. Blus het geheel daarna af met citroensap. Stamp de erwten tot ze de juiste dikte hebben naar jouw wens. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

03.

Ravigottesaus deel 1

Zet een pannetje met warm water op het vuur en voeg het ei hieraan toe. Breng dit water aan de kook. Laat het water koken voor 10 minuten. Giet dan het water af en zet het pannetje onder een lopende koude kraan voor 1 volle minuut. Laat het koude water daarna in het pannetje staan.

04.

Friet en vis bakken

Bak de friet naar aanwijzing op de verpakking. Dit kan naar eigen voorkeur in de oven zijn, maar wij houden zelf meer van friet uit de frituur bij dit (toch al) vette gerecht. Verdeel je vis in 4 gelijke stukken en haal deze door de bloem. Daarna haal je elk stukje vis door het bierbeslag waarna je het voorzichtig(!) in de hete olie laat zakken. Frituur de vis, afhankelijk van hoe dik de stukken zijn, voor ongeveer 4 minuten. Ze zullen dan goudbruin moeten zijn. Check altijd 1 filet om te kijken of de binnenkant gaar is. De vis is nog rauw als hij een beetje doorschijnend/glimmend is. Wanneer de binnenkant wit en dof is, is de vis gaar. Strooi een heel klein beetje zout over de vis direct wanneer hij uit de frituur komt. Hou de friet en de vis warm in een oven van 100 graden.

05.

Ravigottesaus deel 2

Pel het ei. Wrijf de eidooier door een zeef. Snijdt de ui, kruiden en augurk fijn en voeg ze toe aan de eidooier. Je kunt eventueel de kappertjes ook iets kleiner hakken met een mes. Voeg de rest van de ingrediënten erdoor en roer goed. Proef de saus en voeg naar smaak extra kruiden, peper en zout of citroensap toe.

06.

Alles afmaken

Verwarm de mushed peas nog kort in het pannetje en doe de ravigottesaus in een schaaltje. Geef iedereen 1 visfilet en een goeie hand friet. En nu.. Smullen!