Deze heerlijke broodjes doen een beetje denken aan hartige scones. Ze zijn flaky van binnen en krokant van buiten. En die cheddar smelt tijdens het bakken door het deeg heen. Het lekkerst zijn ze gelijk uit de oven, als ze nog warm zijn. Met een beetje gezouten boter.
Deze Amerikaanse broodjes worden gemaakt met karnemelk en boter. Door beide zo koud mogelijk door het deeg te mengen krijg je een super flaky deeg. Een leuk trucje om boter snel koud door je deeg te mengen: Rasp de boter in plaats van snijden.
Doe de bloem in een ruime kom en rasp hier koude boter overheen. Meng dit goed door elkaar met een spatel, totdat je een soort kruimeldeeg krijgt. Wanneer je dit met je handen doen, dan wordt de boter warm en daardoor te zacht. Meng er vervolgens de bakpoeder, suiker, zout, knoflookpoeder, fijngesneden jalapeno en karnemelk doorheen. Bewaar circa 1 el karnemelk en houdt apart. Als laatste meng je de kaas erdoor. Meng het deeg niet te lang, het mag nog een beetje uit elkaar vallen.
Verdeel wat bloem over het aanrecht en leg het deeg er op. Rol het deeg uit in een rechthoek en vouw de onderkant en bovenkant naar het midden. Draai het deeg, rol nogmaals in een rechthoek en vouw weer naar binnen. Herhaal dit nog vier keer. Rol het deeg nu uit tot 2 cm dik. Met een uitsteker van 5-6 cm diameter maak je van het deeg ongeveer 9 rondjes. Snijd de verse jalapeno in dunnen plakjes en leg op ieder broodje een plakje. Leg de broodjes op een bakplaat en zet circa 15-20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven vast voor op 200 graden celcius.
Smeer de bovenkant van de broodjes in met de overgebleven karnemelk. Bak de broodjes af in 20 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn. Het lekkerste is om de broodjes te eten als ze nog warm zijn! Je kunt ze ook invriezen als je er te veel hebt gemaakt.