Dit is niet zomaar een wafel, maar een echte Luikse wafel. Weetjewel, die met die brokken suiker er in! Ze zijn wat harder van structuur dan een luchtige Brusselse wafel en zijn zonder toppings al enorm lekker!
Die brokken suiker, die half gekarameliseerd zijn aan de buitenkant, maken deze wafel zo onweerstaanbaar. En de geur wanneer je ze bakt natuurlijk. De suiker die daarvoor gebruikt wordt is parelsuiker, omdat deze suiker niet smelt wanneer je het verwarmd.
Meng de bloem, gist, kristalsuiker en vanillesuiker door elkaar. Voeg een snufje zout toe. Dit kan met een keukenmachine of met de hand, maar zorg dat het goed gemengd is.
Voeg eerst de zachte boter toe aan het mengsel tot je een soort kruimeldeeg krijgt. Vervolgens voeg je de melk en het ei om de beurt toe. Kneed het deeg goed door, zodat het een soepel en elastisch deeg wordt, gedurende 10 minuten met de hand of 5 minuten met de keukenmachine.
Bedek de mengkom met huishoudfolie en laat circa 40 minuten rusten op kamertemperatuur. Na 40 minuten rol je het deeg uit en verdeel je het in 4 gelijke stukken. Maak daar bolletjes van en laat nog eens 20 minuten rusten onder huishoudfolie op kamertemperatuur.
Verwarm een wafelijzer en vet deze in met wat olie of boter, zodat de wafels niet blijven plakken. Bak de wafels 2 om 2, in circa 8 minuten goudbruin. Het kan geen kwaad om tussendoor te kijken hoe ver ze zijn. Laat afkoelen en serveer met wat poedersuiker. Of lekker als ontbijt met wat rood fruit!