De tosti pannenkoek is een niet normaal goed huwelijk tussen de Hollandse ham-kaas tosti en de Hollandse pannenkoeken. Een dubbele topper van eigen bodem dus.
Het is nogal een machtige pannenkoek, maar dit is zó lekker, dat je sowieso een tweede gaat nemen. Gezond kan je het niet noemen, maar dat geeft ook niks.. Hebben we niet allemaal wel eens behoefte aan een cheat-day? Wij 5 dagen in de week.
Het recept is voor ongeveer 6 pannenkoeken. Je kunt ook kleintjes maken voor ontbijt of brunch, dan haal je er ongeveer 10 uit. Gebruik bij het bakken dan eens olie in plaats van boter om de pan in te vetten, dan worden de pannenkoeken knapperiger.
Doe de bloem in een grote beslagkom samen met het zout en roer even goed door met de garde om de grote klonten eruit te halen. Voeg nu de eieren en ongeveer de helft van de melk toe en klop het beslag tot een egale massa tot alle klontjes eruit zijn en de zijkanten en onderkant van de kom bloemklont-vrij zijn. Pas als alle klontjes eruit zijn voeg je de rest van de melk toe en klop je het beslag opnieuw egaal.
Zet een koekenpan op het vuur, van het formaat waar je je pannenkoeken in wilt hebben. Gebruik dus geen grote pan om daar kleintjes in te maken. Het moet helaas per stuk. Verwarm de pan tot hij goed heet is en voeg dan olie aan de pan toe. Doe een heel klein schepje beslag in de pan en beweeg de pan daarna zo snel mogelijk om het beslag mooi dun over de bodem te verdelen. Verdeel nu plakken ham en kaas over de pannenkoek en giet daar nog een beetje beslag overheen tot de kaas en ham is bedekt. Je kunt de pannenkoek omdraaien als de randjes knapperig zijn, de bodem lost komt van de pan en de bovenlaag van het beslag zo goed als droog is. Draai het vuur iets lager als de pannenkoek gedraaid is en laat de knoepert bakken tot goudbruin.