Turkish eggs
Turkish eggs

Weer eens een ander ontbijt dan je dagelijkse smoothiebowl of boterham met pindakaas. Een heerlijke hartig ontbijt met romige yoghurt, kruiden, gepocheerde eieren en chiliboter. 

Dit gerecht, wat eigenlijk Cilbir heet, is heerlijk om te eten met naanbrood of getoast robuust brood. Dan kun je het dippen en heb je ook gelijk iets krokants tussen alle zachte texturen. 

2 personen 20 minuten

Ingrediƫnten

  • 1 beker griekse yoghurt (500 gram)
  • 2 kleine teentjes knoflook
  • 200 ml azijn
  • 4 eieren (zo vers mogelijk)
  • 3 el roomboter
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl zoete paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • snufje zout
  • 2 sneden vloerbrood 
  • Een paar takjes verse dille

01.

Kruid de yoghurt

Pers de knoflook en meng hier een klein beetje zout doorheen. Mix de yoghurt erdoor en verdeel deze over 2 diepe kommen.

02.

Pocheer de eieren

Zet een pan met 2 liter water op en doe de azijn en een flinke snuf zout erbij. Als het water goed kookt, draai je het vuur iets lager. Als de grote bubbels weg zijn, draai je met een lepel rondjes langs de buitenrand van de pan zodat er een soort kleine draaikolk ontstaat. Laat de draaikolk niet te hard gaan. Breek de eieren open en laat dan 1 voor 1 langzaam de eieren in het water zakken. Laat de eieren 3 minuten koken. Haal de eieren uit het kokende water, laat ze kort uitlekken en leg ze dan op de yoghurt.

03.

Maak de chiliboter

Ondertussen laat je de boter smelten in een klein pannetje en voeg je hier de paprikapoeders en de chilipoeder aan toe. Schenk de gesmolten boter er overheen en maak het geheel af met verse dille en wat peper en zout.

04.

Serveer

Toast de sneden vloerbrood en serveer deze bij de yoghurt om mee te dippen.