Kabeljauw burger
Kabeljauw burger

De hamburger – het klassieke streetfood gerecht uit Amerika – maar dan net even anders. Vervang het vlees eens door vis zoals deze burger van fijn gemalen kabeljauw met sriracha mayonaise en wortel linten. Op een bruin of wit broodje? Tip: Voor het maken van visburgers kun je prima visfilets uit de diepvries kopen. Zorg wel dat je ze goed laat ontdooien en goed droog dept voor je ze mengt met de rest van je ingrediënten. Je kunt de burger los eten (hij is groot zat), maar het is ook lekker met groentefrietjes.

2 personen 25 minuten

Ingrediënten

  • 2 volkoren afbak broodjes
  • 200 gram (diepvries) kabeljauw
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl paprikapoeder mild
  • 3 ringen jalapeno uit pot
  • 2 wortels (liefste 2 verschillende kleuren)
  • 150 ml sushi azijn (of wijn azijn en 2 el suiker)
  • 1 Avocado
  • 1 kropje Little Gem sla
  • 100 gram witte kool
  • 100 gram rode kool
  • 2 el yoghurt
  • 1 klein bosje peterselie
  • 1 klein bosje bieslook
  • 2 bosuien
  • 4 el Mayonaise
  • 1 tl Sriracha
  • Limoensap
  • Peper en zout

01.

De kabeljauw

Zorg dat je de kabeljauw optijd laat ontdooien. Bak de broodjes af volgens de aanwijzing op de verpakking. Zodra de kabeljauw ontdooit is kun je deze zo goed mogelijk droog deppen en in de keukenmachine doen. Hier komt de uienpoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder, paprikapoeder, jalapeno en een flink snufje zout bij. Blend dit tot het een gehakt textuur heeft.

02.

Burgers bakken

Vorm het gehakt mengsel tot burgers die net iets groter zijn dan het broodje. De burger krimpt namelijk nog iets in de pan. Je kunt nu de burgers aan beide kanten goudbruin bakken op middelhoog vuur in een scheutje olie. De burgers moeten zo’n 5 minuten per kant om te zorgen dat ze goed gaar worden, dus gaat het te snel met de kleur; zet dan het vuur lager.

03.

Koolsalade

Snijdt de kool in fijne reepjes (of koop hem julienne) en meng deze met de yoghurt. Snijdt de bosui in fijne ringetjes en hak de kruiden fijn. Meng deze ook door de kool en breng op smaak met een beetje peper en zout.

04.

Zoetzuur maken

Schaaf de wortels over de lengte in lange dunne linten (houdt de kleuren apart). Verwarm de azijn (eventueel met de suiker) tot het gaat stomen en giet deze over de wortellinten. Laat dit staan in bakjes tot het is afgekoeld.

05.

De laatste voorbereidingen

Meng nu de mayonaise met de sriracha, een paar druppels limoensap en wat peper en zout. Snijdt de avocado in plakjes en pluk de blaadjes sla los van het kropje. Je kunt nu de broodjes gaan beleggen.

06.

Beleggen maar

Beleg de bodem met de sriracha mayonaise. Leg hierop sla tot de bodem bedekt is. Hier bovenop komt de koolsla, dan de burger, daarna de avocado en de ingelegde wortellinten en als laatste weer een flinke dot sriracha mayonaise.