Pompoen pancakes
Pompoen pancakes

Deze heerlijke pannenkoekjes zijn perfect om je zondag mee te starten! Vooral tijdens de koude dagen doet de combinatie van kaneel met pompoen het heel goed. Ze zijn nog lekkerder in combinatie met de topping van vanillekwark en zelfgemaakte granola. Tip: Maak gelijk pompoenpuree van een hele pompoen. De rest kun je dan invriezen en later gebruiken voor bijvoorbeeld muffins, wafels, of zelfs pompoen lasagne. Dit recept is goed voor ongeveer 15 pannenkoekjes

4 personen 50 minuten

Ingrediënten

  • 275 gram bloem
  • 1 el / 1 zakje bakpoeder
  • 1 tl / 1 zakje baking soda
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl gemalen gember
  • ½ tl zout
  • 350 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 200 gram pompoenpuree
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 el honing
  • 1 tl vanille extract

01.

Pompoenpuree

Je kunt al gesneden blokjes pompoen kopen, maar wij gebruiken hiervoor een flespompoen. Snij de pompoen in blokjes en kook in ruim water tot de pompoen helemaal zacht is. Giet de pompoen af en pureer met een stamper of in een keukenmachine tot een glad mengsel.

02.

Het beslag

Smelt in een pannetje of in de magnetron de boter. Meng dit samen met de pompoenpuree, de karnemelk, de eieren, de honing en vanille extract tot een glad mengsel. In een ruime kom meng je de droge ingrediënten met elkaar; bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, koek- en speculaaskruiden, gember en zout. Wanneer dit goed is gemixt, voeg je het pompoen mengsel hieraan toe. Met een garde roer je dit goed door elkaar tot je een mooi beslag krijgt.

03.

Bakken en garneren

Verwarm een beetje olie of boter in de pan op medium hoog vuur. Wanneer de pan goed heet is schep je steeds kleine beetjes beslag in de pan, zodat je meerdere kleine pannenkoekjes krijgt. Wacht tot er belletjes aan de bovenkant ontstaan, dan weet je dat de onderkant goed droog is en kun je ze met een spatel voorzichtig omdraaien. Bak de pannenkoekjes nog circa 2 minuten aan de andere kant of totdat deze kant ook mooi goudbruin is. Serveer per persoon circa 4 pannenkoekjes op elkaar met wat maple syrup of honing en naar wens wat frisse yoghurt of kwark.