Dit populaire broodje is een streetfood fenomeen uit Israël, waar het veel wordt gegeten als ontbijt. Een sandwich van pitabrood of flatbread met o.a. gegrilde aubergine, hummus, gekookt ei, sla en amba (pittige mango saus). Weetje! Sjabbat is de wekelijkse rustdag in het Jodendom. Omdat er dan niet gekookt mag worden, gebruikte men de restjes van de avond ervoor in een ontbijt sandwich, en zo ontstond de Sabich. De Amba is in een weckpot in de koelkast 2-3 weken te bewaren.
Voor de Amba (mangosaus):
Snijd de aubergine in plakjes van circa 1 cm dik. Meng de olijfolie met de balsamico siroop en wat peper en zout. Bestrijk de plakjes aubergine aan beide kanten met het mengsel. Verhit een koekenpan op het vuur met een beetje olie. Bak de aubergine aan beide kanten goudbruin, in circa 5 minuten per kant. Leg apart.
Snijd de tomaat in kleine blokjes en hak de peterselie fijn. Meng de peterselie met de tomaat en de sla en het sap van ½ citroen. Kook het ei naar wens zacht of hard. Verwarm de pitabroodjes in de broodrooster.
Snij de mango in kleine blokjes, de rode peper in dunne ringen en pers de knoflook. Verhit de een sauspan op middelhoog vuur en voeg alle ingrediënten toe. Breng langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat rustig inkoken tot de mango zacht wordt en je een dikke saus krijgt. Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen.
Snijd de pitabroodjes open en besmeer aan de onderkant met de hummus. Verdeel de aubergine over de broodjes en vul met de tomatensalade en ieder een half ei. Maak af met de Amba.