Seafood Chowder
Seafood Chowder

Seafood chowder.. Of beter gezegd, een soep van zoete aardappel en maïs met coquilles en garnalen. Door de zoete aardappel is de soep lekker romig en absoluut maaltijdvullend. In combinatie met miso en vissaus is de soep perfect in balans. Weetje! Een chowder is een dikke soep afkomstig uit Noord-Amerika, welke vaak gebonden wordt door crackers, bloem of aardappelen. Dit is nogal een breed begrip, en er zijn dan ook vele variaties mogelijk. Vaak wordt er ook nog eens room of melk gebruikt, om de soep nog voller te maken. Minder gezond, maar wel lekker!

4 personen 35 minuten

Ingrediënten

  • 3 middelgrote zoete aardappelen
  • 1 liter kippenbouillon of visbouillon
  • 200 ml halfvolle melk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl sambal badjak
  • 2 tl cajun kruiden
  • 1 citroen
  • 3 takjes rozemarijn
  • 12 coquilles
  • 12 grote garnalen (gepeld)

01.

Smaakmakers fruiten

Verhit een beetje olie in een diepe pan op middelhoog vuur. Snijd de sjalot in dunne ringen en de knoflook in plakjes. Dit hoeft niet heel fijn, want we gaan de soep pureren. Voeg dit toe aan de pan. Voeg hier ook 1 tl cajunkruiden en de sambal aan toe en roer goed door.

02.

Zoete aardappel toevoegen

Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller deze gaar zijn. Als je haast hebt kun je de blokjes dus extra klein snijden. Voeg de zoete aardappel ook toe aan de pan. Bak dit circa 5 minuten mee.

03.

Bouillon toevoegen

Giet er nu de kippenbouillon bij. Je kunt naar wens ook andere bouillon gebruiken. Bijvoorbeeld visbouillon of groentebouillon.

04.

Laten trekken

Rasp de schil van de citroen. Zorg dat je alleen de gele oppervlakte raspt en niet het witte meeneemt. Dat kan erg bitter zijn. Voeg de rasp toe aan de pan. Doe de deksel op de pan en laat circa 20 minuten sudderen of tot de aardappel gaar is. Dit is afhankelijk van de grootte van de zoete aardappel.

05.

Soep pureren

Voeg de melk toe en verwarm circa 2 minuten mee. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.

06.

zeevruchten voorbereiden

Dep de garnalen en de coquilles goed droog. Snijd de boven- en onderkant van de coquilles in, maar niet helemaal door. Draai een kwartslag en snijd nog een keer in, zodat je ruitjes krijgt. Hierdoor worden ze extra krokant. Kruid de coquilles en garnalen met nog een beetje cajunkruiden.

07.

Zeevruchten bakken

Verwarm een beetje olie in een koekenpan op hoog vuur. De pan moet goed heet zijn, want de coquilles en garnalen wil je kort bakken, zodat ze niet te gaar worden. Dan worden ze taai. Bak beide circa 1,5 minuut per kant. Haal uit de pan en leg apart.

08.

Soep afmaken

Pers de citroen uit en roer door de soep. Verdeel de soep over de kommen en leg daar voorzichtig de coquilles en garnalen in, zodat je deze nog kunt zien. Het oog wilt ook wat.