Salad bowl: het comfort en gemak van eten uit een kom in plaats van een bord! Deze Vietnamese variant is met pittige burgertjes van kipgehakt, wortellinten, komkommer, mango en een limoen-chili dressing. Met een bowl kun je eindeloos variëren. Denk aan een sushi bowl, falafel bowl, of de Hawaiiaanse poke bowl. Deze laatste wordt naar traditie gemaakt met gemarineerde rauwe vis in blokjes gesneden en geserveerd met rijst en groenten.
Schaaf de wortels over de lengte in lange dunne linten, snijd de mango in blokjes. Snijd de komkommer in de lengte door de helft en snijd er dunne plakjes van. Hak de helft van de munt fijn en bewaar de rest als garnering.
Meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar
Snij de bosui in dunne ringen. Pers de knoflook fijn met een knoflookpers of snijd zo klein mogelijk. Meng alle ingrediënten voor de burgertjes nu goed door elkaar.
Maak van het kipgehakt mengsel kleine balletjes. Ongeveer de grootte van een golfbal. Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer de pan warm is leg je de balletjes in de pan en druk je deze met een spatel plat. Door er burgertjes van te maken in plaats van balletjes zijn ze sneller gaar en makkelijker aan twee kanten te bakken. Na circa 5 minuten, of wanneer ze goudbruin kleuren, draai je de burgertjes om. Bak nog 5 minuten aan de andere kant.
Meng de sla, wortellinten, mango, komkommer en fijngesneden munt door elkaar en roer de dressing er doorheen. Verdeel de burgertjes erover en garneer met de pinda’s en de rest van de muntblaadjes. Naar wens kun je ook nog rode ui en rode peper toevoegen.