Springrolls zijn loempia’s van Vietnamese rijstvellen, welke je niet hoeft te bakken of frituren, maar alleen even in water te wellen. Deze rijstvellen hebben wij gevuld met komkommer, wortel, avocado en garnalen met een lichte limoen, chili dressing. Voor de crunch gebruikten wij gezouten pinda’s. Weetje! De rijstvellen zijn perfect wanneer je gaat voor een gezonde streetfood optie. Ze zijn namelijk licht verteerbaar, laag in calorieën en glutenvrij. Als je dit recept glutenvrij wilt eten, let dan op dat je glutenvrije sojasaus gebruikt in de dressing. De meeste chilisaus is wel al glutenvrij, maar check ook dit even voor de zekerheid.
Verwarm een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en bak hierin de garnalen, totdat deze mooie oranje/roze gaan kleuren. Circa 2 minuten per kant. Leg op een keukenpapiertje en laat afkoelen.
Snijd de komkommer in drie stukken van circa 10 cm. Met een kaasschaaf maak je hier dunne plakken van. Leg dit aan de kant. Snijd nu de wortel met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakken. Snijd de bosui en de rode peper in ringetjes. snijd de avocado doormidden, verwijder de pit voorzichtig en schep de avocado leeg in een kom. Prak met een vork fijn en breng op smaak met peper en zout.
Meng het sap van de limoen met de sweet chili saus, sojasaus en de sesamolie. Meng hier ¼ van de rode peper en bosui ringen doorheen.
Pak een groot diep bord of een schaal en vul deze met een klein laagje lauw water. Leg hier een rijstvel in en laat ongeveer 20 seconden liggen tot hij zacht begint te worden. Haal hem uit het water en leg op een schoon werkblad. Leg als eerst dakpansgewijs drie plakjes komkommer in het midden van het rijstvel. Verdeel hierover een lepel avocado. Daar leg je de rest van je ingrediënten op: 3 garnalen, wat wortel, bosui, rode peper en een paar pinda’s. Door de avocado blijft alles goed bij elkaar.
Je rolt de rijstvellen nu op als een loempia. Pak de onderkant en leg dit als eerst over de ingrediënten heen. Vouw dan de zijkanten beide naar binnen. Druk de inhoud goed aan als je nu verder rolt. Serveer met de heerlijke limoen-chili dressing