Zalmburger met avocadocrème en ingelegde biet
Zalmburger met avocadocrème en ingelegde biet

Een burger van gebakken zalmfilet met een wasabi-avocado crème en ingelegde biet, op een volkoren pita broodje. Niet teveel werk, wel veel smaak. Perfect voor doordeweeks dus. En met vis, dus goed voor de aanvoer van onverzadigde vetten (de goeie vetten dus).

4 personen 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 (volkoren) pita broodjes
  • 350 gram rauwe zalmfilet
  • 2 bosuien
  • 1 ei
  • 5 stelen verse peterselie
  • 1 el grove mosterd
  • 50 gram bloem
  • 1 el furikake (optioneel, bij de toko te halen)

Voor de avocado crème:

  • 2 rijpe avocado’s
  • ½ limoen
  • 1 tl wasabi
  • 1 el magere kwark of yoghurt
  • peper en zout

Voor de ingelegde bieten:

  • 2 voorgekookte bieten
  • 50 ml water
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 1 tl mosterdzaad
  • 20 gram kristalsuiker
  • snufje zout en peper

01.

Bereiding zalm

Bak de zalmfilet in een koekenpan op middelhoog vuur aan beide kanten, totdat je de zalm uit elkaar kunt trekken. Maak van de zalmfilet flakes en laat vervolgens afkoelen.

02.

Bereiding biet

Ondertussen verwarm je op het vuur in een steelpan alle ingrediënten voor de ingelegde biet, behalve de biet zelf. Verwarm het mengsel tot de suiker is opgelost, maar breng het niet aan de kook. Snijd de voorgekookte bieten in kleine blokjes en bewaar in een ruime kom of glas. Giet hier de verwarmde ingrediënten over en laat afkoelen.

03.

Bereiding avocado

Voor de avocado crème snijd je de avocado in kleine blokjes en meng je deze met het sap van een halve limoen, de wasabi, de kwark/yoghurt en breng op smaak met peper en zout. Je hebt nu een grove crème. Wil je liever een glad mengsel, dan kun je alles in de keukenmachine mixen.

04.

Burgers bakken

Klop het ei los in een kom en voeg hier aan de mosterd, de bloem, de afgekoelde zalm flakes en de furikake toe. Snij de bosui en peterselie fijn en voeg dit ook toe. Meng alles goed door elkaar. Verhit in een koekenpan een klein beetje olie op middelhoog vuur. Met een grote lepel schep je een kwart van het mengsel in de pan en vorm hier een burger van. Doe dit ook met de rest van het mengsel. Zet het vuur laag en laat rustig garen gedurende 8 minuten per kant.

05.

Afmaken

Bereid de pitabroodjes zoals op de verpakking. Snij deze doormidden en vul met de burger, de wasabi-avocado crème en de ingelegde biet, et voila!