Chinese shrimp cakes
Chinese shrimp cakes

Wellicht ben je meer bekend met krabkoekjes dan met garnalenkoekjes, maar dit is echt de moeite waard. Waar de textuur van krab vaak wat smeuïg is, hebben garnalen juist een hele krokante bite en textuur. Zeker als je goede kwaliteit garnalen hebt.

Garnalenkoekjes zie je veel in Aziatische landen waar er een overvloed aan garnalen is. Het is daardoor een relatief goedkope vis. Ieder land heeft weer een eigen variant. Bijvoorbeeld de Thaise variant met curry. De Chinese variant staat bekend om de meest eenvoudige smaken, waardoor de garnalen het hoofdingrediënt blijven.

In dit recept gebruiken wij water chestnuts (of water kastanjes). Dit zijn kastanjes die niet aan de boom groeien, maar in moerassen. In China wordt het veel gebruikt in roerbakgerechten en bijvoorbeeld in dumplings als extra vulling. Ze hebben een nootachtige smaak en een mooie stevige structuur voor een crunchy bite. Je kunt ze kopen bij de meeste toko’s in blik.

2 personen 30 minuten

Ingrediënten

  • 450 gram gepelde garnalen
  • 75 gram wortel
  • 5 water chestnuts
  • een handje koriander
  • 1 tl geraspte gember
  • 2 tl mirin 
  • 2 tl oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl maizena
  • 2 tl bloem
  • 1 eiwit
  • 1 tl kristalsuiker
  • peper en zout

01.

Meng de ingrediënten

Dep de garnalen goed droog en snijd deze fijn. Je mag nog wel wat structuur hebben, dus maak er geen pap van. Snijd de wortel en de water chestnuts zo fijn mogelijk en hak de koriander fijn. Meng de ingrediënten door elkaar en roer circa 5 minuten goed door. Als het nog te nat is, kun je er wat extra bloem aan toevoegen. Het idee is dat je een plakkerig gehaktmengsel krijgt.

02.

Bak de koekjes

Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur. Schep een grote eetlepel van het mengsel in de pan en druk met de achterkant van een spatel plat. Bak in circa 3 minuten per kant goudbruin. Je ziet de garnalen van grijs naar roze verkleuren als je ze bakt. Dan weet je dat ze gaar zijn.