Korean shrimp bao
Korean shrimp bao

Bao is een Chinees gestoomd broodje en kan op veel verschillende manieren worden bereid. Deze Koreaanse variant hebben wij gemaakt met krokante garnalen in gochujang saus, kimchi en ingelegde komkommer. Weetje! Gochujang is een Koreaanse chilipasta en bevat naast chili’s ook kleefrijst en sojabonen-pasta. In combinatie met honing, bruine suiker, gember en sojasaus krijg je een heerlijke “sticky” saus.

4 personen 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 bao broodjes (bij de toko in het vriesvak)
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 100 gram kimchi
  • ½ rode ui in dunne ringen
  • koriander naar smaak


Voor de garnalen:

  • 12 grote garnalen
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • 100 gram panko
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • peper en zout


Voor de saus:

  • 1 el gochujang pasta (bij de toko)
  • 2 el bruine basterd suiker
  • 2 el sojasaus
  • 1 cm geraspte gember
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el water
  • 1 tl sesamzaadjes


Voor de zoetzuur:

  • ½ komkommer
  • 50 ml azijn
  • 50 ml water
  • 1 el suiker

01.

De garnalen

Verhit de zonnebloemolie in een grote braadpan om in te frituren of pak je frituurpan erbij. De olie moet circa 180 graden zijn. Pak drie diepe bordjes. Meng in een van de borden de bloem met het paprikapoeder en peper en zout. Leg de garnalen in het bloemmengsel en zorg dat deze aan alle kanten goed bedekt zijn met bloem. Klop de eieren los in het tweede bordje en verdeel de panko over het derde bord. Haal de garnalen met bloem eerst door het eimengsel en vervolgens bedek je deze met panko. Frituur de garnalen voor circa 4 minuten of totdat deze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

02.

De saus

Meng alle ingrediënten met elkaar in een sauspan en roer goed door tot de suiker volledig is opgelost. je hebt nu een dikke sticky saus. Als het mengsel te dik is, doe je er extra water doorheen. Roer er als laatste de sesamzaadjes door.

03.

De zoetzuur

Verhit in een sauspan op middelhoog vuur de azijn, water en suiker totdat de suiker is opgelost. Snijd de komkommer in dunne plakjes en leg in een kom. Schenk hier het azijnmengsel over en laat afkoelen.

04.

De baobroodjes

Breng een pan met water aan de kook en zet hier een stoommandje op. Zorg dat het mandje niet in het water staat. Bedek de bodem van het stoommandje met wat bakpapier en snijd hier gaatjes in zodat de stoom erdoor kan. Stoom de bao broodjes gedurende circa 10 minuten, totdat ze zacht zijn. Tip: als je geen stoommandje hebt, gebruik dan een ovenrekje met een andere pan als deksel.

05.

Bouw de bao's

Beleg de Bao broodjes met de ingelegde komkommer, de kimchi en de gefrituurde garnalen. Schep wat saus over de garnalen en garneer met de rode ui en koriander.