Pork dumplings
Pork dumplings

Wij zijn gek op dumplings, en je hebt ze in allerlei verschillende soorten en maten. Deze heerlijke zachte dumplings hebben een krokante onderkant door het bakken en eten wij graag met een crispy chiliolie! Deze kun je bij de meeste toko’s kant-en-klaar kopen. En wees niet bang, hij is minder pittig dan hij er uit ziet. 

Weetje! Dumplings is eigenlijk een verzamelnaam voor deegpakketjes die je kunt vullen met vis, vlees, groenten of tofu. Ieder land heeft zijn eigen benaming, zoals deze Chinese versie die Jiaozi genoemd worden. De Japanse versie, de Gyoza, hebben wij al eens eerder maakten. Het verschil zit hem vaak in het deeg, de vorm van vouwen en de dipsaus die gebruikt wordt.

Dit recept is goed voor ongeveer 28 dumplings. Als klein hapje voor erbij is het dus goed voor best veel personen. Als maaltijd is dit recept goed voor 4 personen. 

4 personen 1 uur en 10 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 140 ml heet water
  • snufje zout
  • maizena

 

Voor de vulling

  • 500 gram varkensgehakt
  • 100 gram gesneden witte kool
  • 2 stengels bosui in ringen
  • 1 el rijstwijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 el geraspte gember
  • 1 el geraspte knoflook

 

Serveer met

  • fijngesneden bieslook
  • sesamzaadjes 
  • crispy chili olie (van de toko)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el zwarte azijn
  • 1 tl sesamolie

01.

Maak het deeg

Meng het water met zout tot het opgelost is. Zeef de bloem in een ruime kom. Giet daar beetje bij beetje het water doorheen en blijf goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt. Als het deeg nog te droog is, voeg je beetje bij beetje steeds een lepel extra water toe. Als het deeg begint te vormen haal je het uit de kom en kneed je dit gedurende 10 minuten tot het mooi elastisch begint te worden. Doe het terug in de kom en dek af met folie. Laat het circa 30 minuten rusten.

02.

Deeg uitrollen

Besprenkel je werkblad met wat maizena. Verdeel het deeg eerst in tweeën. Rol hier cilinders van, van circa 2 cm diameter. Snijd beide cilinders vervolgens in 14 gelijke stukjes. Leg deze onder een vochtige theedoek, terwijl je de stukjes om de beurt uitrolt. Rol eerst een balletje van het deeg. Druk deze plat en rol uit tot je ongeveer een velletje hebt van circa 10-12 cm diameter. Besprenkel licht met maizena aan beide kanten en leg terug onder de vochtige theedoek. Herhaal met de rest.

03.

Maak de vulling

Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

04.

Vul de dumplings

Pak steeds een dumplingvelletje onder de theedoek vandaan en leg in het midden een theelepel van het gehakt mengsel. Smeer de randjes in met water. Leg het vel met gehakt in de palm van je hand en knijp steeds een beetje deeg naar elkaar tot hij helemaal gesloten is. Zorg dat hij goed dicht is, zodat er geen vulling uitgaat bij het bakken. Herhaal met de rest.

05.

Bak en stoom de dumplings

Verhit een beetje olie in de pan op middelhoog vuur. Bak de dumplings hierin goudbruin. Je kunt de dumplings gelijk vanuit de vriezer bakken zonder eerst te laten ontdooien. Giet er een kopje water bij en doe er snel een deksel op. Pas op, dit kan spetteren. Laat gedurende circa 10 minuten stomen. Haal de deksel eraf en bak nog even kort tot al het water is verdampt en het korstje weer krokant wordt.

06.

Service please!

Leg de dumplings in de kom verdeel hier de bieslook, sesamzaadjes en crispy chili olie overheen. Meng de sojasaus, azijn en sesamolie goed door elkaar en serveer dit apart als dipsaus.