Al eens eerder hebben wij pintxos laten zien, de Spaanse tapas die aan een stokje worden geregen. Dit keer kozen wij voor zoete aardappel en pulpo, ofwel octopus! Pulpo wordt in Spanje vaak in combinatie met aardappel geserveerd en heeft dan een friszure marinade met citroen.
Het gerecht is niet veel werk, maar de voorbereiding van pulpo vergt wel wat tijd. Door deze eerst te bevriezen, vervolgens weer te laten ontdooien en dan redelijk low en slow te laten koken krijg je een super mals resultaat! Maar voor een snel resultaat kun je ook voorgekookte diepvries pulpo kopen. Deze gebruiken wij dan ook voor dit recept. De ingevroren pulpo is goed van kwaliteit en doet niet af aan de smaak, een zeer goed alternatief vinden wij zelf!
Laat de octopus ontdooien in water op kamertemperatuur.
Bak de sneetjes stokbrood kort in een grillpan zodat deze krokant worden. Laat even afkoelen.
Kook de zoete aardappels tot ze helemaal gaar zijn. Laat ze na het koken uitstomen en vermaal ze dan tot een puree in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng dit op smaak met wat peper en zout en de oregano.
Grill de octopus in de grillpan waar het brood in heeft gezeten kort, tot je mooie grillstrepen krijgt. Snij deze na het grillen in plakjes en marineer met de citroensap, een scheutje olijfolie en peper en zout.
Beleg de broodjes met de zoete aardappelpuree en leg daar de gemarineerde octopus bovenop.