Takoyaki
Takoyaki

Deze Japanse hartige poffertjes zijn het meest populaire streetfood gerecht van Japan. Je vindt bijna overal op straat wel kraampjes die deze poffertjes verkopen. Je hebt verschillende variaties van toppings en vulling. De meest voorkomende is met octopus, ingelegde gember en bosui als vulling en toppings van Japanse mayonaise, okonomiyaki saus en bonito flakes. 

Ook wij zijn fan en hebben daar een speciale takoyaki pan voor aangeschaft. Maar wees niet bang, met een poffertjespan is het ook mogelijk. Beleg de helft van de poffertjes met de octopus, gember en bosui. Leg de overige poffertjes, als het beslag aan de bovenkant nog net niet gaar is op de gevulde poffertjes. Druk voorzichtig aan, zodat het beslag de twee poffertjes aan elkaar laat plakken.

40 personen 1 uur en 10 minuten

Ingrediƫnten

Het beslag:

  • 140 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 400 ml water 
  • 1 zakje dashipoeder
  • 2 tl sojasaus

De vulling:

  • 150 gram voorgekookte octopus
  • 2 bosuien
  • 1 el ingelegde gember

Serveer met:

  • (kewpie) mayonaise
  • Okonomiyaki saus (ons recept of van de toko)
  • Bonito flakes
  • furikake

01.

Maak het beslag

Klop het ei los en meng met het water, de sojasaus en dashi poeder. Zeef daar de bloem en het bakpoeder over en meng goed door. Zet apart.

02.

Snij de vulling

Wij gebruiken graag de voorgekookte ingevroren octopus. Deze hoef je alleen nog maar te ontdooien. Snij de octopus in kleine stukjes van circa een halve cm. Snij de bosui in ringetjes en de gember fijn.

03.

Maak de balletjes

Verhit in de takoyaki pan of poffertjespan een beetje olie. Wij gebruiken daarvoor graag een bakspray. Zo is de pan geleidelijk bedekt met olie. De truc is dat je genoeg olie gebruikt dat er een klein beetje olie onderin de vormpjes ligt. Zodra je hier het beslag op giet verspreid de olie zich naar boven toe en zijn alle randen goed bedekt. Schenk het beslag in de vormpjes tot net iets onder de rand. Leg nu de octopus, de bosui en gember in het midden van het beslag. Bak gedurende 5-7 minuten tot de randjes droog en goudbruin zijn geworden. Als de balletjes goed gaar zijn, kun je deze nu een kwartslag draaien door de ene kant omhoog te trekken met een sateprikker en de andere kant juist naar beneden te duwen. Vul de vormpjes aan met nog wat beslag. Bak nog eens 2-3 minuten tot de nieuwe kant ook weer goudbruin is. Draai nogmaals een kwartslag door en herhaal tot de bal helemaal rond is.

04.

Garneer en serveer

Leg de balletjes op een bord of in een schaaltje. Verdeel hier de okonomiyaki saus en de kewpie mayonaise overheen. Als laatste de bonito flakes en de furikake. Het leukst is als de balletjes nog warm zijn. Door de warmte gaan de bonito flakes bewegen.