Vegetarische gyoza's
Vegetarische gyoza's

De Gyoza is de Japanse variant van de Chinese dumplings welke in China Jiaozi worden genoemd; een pakketje van deeg, waarvan de inhoud altijd een verrassing is. Zo heb je een vulling van garnalen, varkensvlees, kip, en ook deze vegetarische Gyoza. Weetje! De dumpling is een verzamelnaam van gevulde deegpakketjes, met diverse vullingen en bereidingswijze. De Gyoza is een variant welke eerst gestoomd wordt en daarna aan één kant knapperig wordt gebakken.

30 personen 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl geraspte knoflook
  • 1 tl rode peper, zo fijn mogelijk gesneden
  • 80 gram paddenstoelen (oesterzwammen bijvoorbeeld)
  • 80 gram chinese kool
  • 80 gram wortel julienne
  • 1 bosui
  • 1 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • 1 tl gembersiroop
  • 30 gyoza velletjes, verkrijgbaar bij de toko

01.

De vulling snijden

Begin met het fijn snipperen van de sjalot en het zo fijn mogelijk snijden van de rode peper. Snij nu je paddenstoelen in kleine blokjes, evenals de chinese kool en de wortel. De wortel koop je als reepjes en snij je dan dus nog in kleine stukjes.

02.

De vulling bakken

Verwarm een pan op het vuur met een eetlepel olie. Bak hierin de ui tot hij glazig is. Voeg dan de chinese kool, de paddenstoelen, de wortel en de rode peper toe. Bak dit op hoog vuur om ervoor te zorgen dat het vocht wat eruit komt direct verdampt. Breng dit geheel op smaak met een snufje zout. Voeg in de laatste 2 minuten ook de gember en de knoflook toe en draai het vuur laag zodat dit lekker meebakt en de ergste scherpte er vanaf gaat. Laat het mengsel nu afkoelen.

03.

Vulling op smaak brengen

Als het mengsel eenmaal op kamertemperatuur is, kun je de sojasaus, mirin en gembersiroop erbij doen. Snij dan de bosui in de lengte doormidden en snij zo dun mogelijke halve ringetjes. Ook deze mogen door het mengsel. Proef of het mengsel goed op smaak is en voeg anders nog wat zout of sojasaus toe, afhankelijk van hoe vochtig het mengsel al is.

04.

Gyoza's vouwen

Nu gaan we vouwen. Pak 1 (ontdooit!) gyoza velletje en dek de rest tussendoor af met een vochtige theedoek. Pak een theelepel van de vulling en leg deze in het midden van het velletje. Maak nu je vinger nat met water en ga langs de rand van het velletje, helemaal rondom. Vouw het velletje dubbel, maar plak hem alleen vast in het midden. Nu ga je naar de zijkanten werken door middel van vouwen maken. Houdt het velletje vast op de plek die je hebt vastgeplakt met je linker wijsvinger en duim. Pak met je rechter wijsvinger en duim het voorste velletje vast waar hij nog open is (rechts van het midden) en maak hier een vouw of plooi in. Plak de vouw dicht en vouw naar rechts. Herhaal dit tot je geen ruimte meer hebt voor nog een vouw en plak het restje dicht met het achterste velletje. Ditzelfde doe je aan de andere kant van het midden, maar dan vouw je de andere kant op.

05.

Stomen en bakken

Heb je alle pakketjes gevouwen? Dan is het tijd om de gyoza’s te stomen en bakken. Verwarm wat plantaardige olie in een grote koekenpan. Leg 1 laag gyoza’s in de pan en bak tot deze kant een kleurtje heeft. Draai de gyoza’s niet! Nu haal je de pan van het vuur, doe je water in de pan tot de bodem is bedekt en dek je de pan snel af met een deksel (pas op voor spetters). Stoom de pakketjes voor ongeveer 3 minuten. De gyoza’s zijn klaar als je de vulling door het deeg heen kunt zien.