Deze saté van hertenbiefstuk is zo lekker voor bij de winterbarbecue! En weer even wat anders dan de Aziatische sate die wij voornamelijk kennen met satésaus. Dit recept, heeft mede dankzij de chocola in de saus meer een Latijns-Amerikaans tintje. Daar wordt vaak cacao gebruikt door sauzen (mole’s).
Deze skewers zijn geïnspireerd op de Peruaanse Anticuchos: Hierbij worden vaak de goedkopere stukken vlees aan een spies geregen en gegrilt. Het is al een eeuwenoud gerecht, om niks van een dier verloren te laten gaan. Tegenwoordig worden er veel verschillende soorten vlees gebruikt, maar de meest populaire versie is altijd nog met runderhart. Daarvoor hebben wij even gepast. Wij kozen voor wild bij dit gerecht. Hertenbiefstuk heeft van zichzelf veel smaak en kan daarom goed de sterke smaken in de saus aan, zonder dat deze overheersen.
Voor de saus:
Leg de spiesjes in water, zodat deze niet gelijk verbranden op de barbecue.
Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook aan. Wanneer de knoflook licht begint te kleuren voeg je de honing, wijn, rozemarijn en tijm toe. Pas op dat de knoflook niet eerst verbrand, dan wordt de saus bitter. Laat inkoken tot ongeveer de helft van het vocht is verdampt. De saus wordt nu wat stroperiger. Voeg dan de fond toe en laat nogmaals inkoken tot circa de helft van het vocht is verdampt. Zeef de saus en vang het vocht op in een sauspan. Verwarm de saus nu op laag vuur en voeg de chocola en boter toe. Roer door, tot beide zijn gesmolten. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de hertenbiefstuk in gelijke blokjes. Kruid met wat peper en zout en rijg aan de spiesjes. Verhit de barbecue (of grillpan) tot deze goed heet is, circa 200 graden. Bak de spiesjes in circa 6 minuten, medium rare. Draai ze regelmatig om. Laat de spiesjes eerst rusten in aluminiumfolie, gedurende 3 minuten voor je deze serveert met de saus.