Deze heerlijke loempia's zijn de perfecte snack voor bij de vrijmibo. Wij maakten deze variant met gekonfijte eend, want echt super veel smaak geeft aan de loempia's en als tegenhanger daarvan serveren wij de loempia's graag met de onmisbare Vietnamese dipsaus: Nuoc Cham. Een heerlijke zoetzure, frisse saus.
Deze loempia's kun je maken in de oven of in de frituur. Ook heel handig is om de loempia's al vooraf in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen. Zo heb je altijd een lekkere snack op voorraad.
Rasp de gember en de knoflook. Snij de spaanse peper heel fijn. Snij de champignons ook in hele fijne blokjes. Pluk het vlees van de eendenbouten of gebruik gekonfijt eendenvlees uit blik. Meng nu de sojasaus, gember, knoflook en spaanse peper en marineer hier alle groenten en het eendenvlees in. Je kunt ook gekookt kippenvlees gebruiken als je eend iets te spannend vindt.
Leg de loempiavellen onder een vochtige theedoek en haal ze daar 1 voor 1 onder vandaan als je ze gaat vullen en rollen. Leg om te rollen een loempiavel als een ruit op je aanrecht en leg hier horizontaal in het midden een streep van je vulling op. Hou hierbij links en rechts ieder ongeveer 3 cm vrij. Vouw deze twee lege punten naar binnen over de vulling heen. Pak nu de punt die naar onderen wijst en vouw deze ook strak over de vulling heen. Let wel op dat je het vel niet scheurt. Zorg dat je de vulling nu hebt ingepakt zonder lucht. Vanaf dit punt kun je de loempia naar de bovenste punt toe rollen. Maak het uiteinde van de punt een beetje nat zodat hij dicht plakt. Maak zo alle loempia’s af. Je kunt de loempia's nu invriezen en later gebruiken of gelijk bakken en serveren.
Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Smeer met een kwastje de loempia’s in met zonnebloemolie en leg op de baplaat. Bak in circa 18-20 graden of tot ze goudbruin zijn.
Doe de zonnebloemolie in een wok, laat deze warm worden en frituur de loempia’s tot ze goudbruin zijn. Gebruik bij voorkeur een thermometer om te testen of je olie warm is (rond de 180 graden) en gooi anders een broodkruimel of iets wat daarop lijkt in de olie. Als deze zachtjes gaat bruisen is de olie warm. Als de kruimel heel hard bruist en snel gaat verkleuren is te olie té warm.
Serveer de loempia’s met chilisaus of zoals wij deden: Nuoc Cham. Vissaus dip